Mormon (LDS) woman writes about having faith instead of fear

~by Jeanette Green

Over the past couple years, I’ve realized how much there is to fear in this life. Natural disaster. War. Sickness. Death. Pain. Loss. Uncertainty, in general. Unemployment. Questions with no apparent answers can plague our minds. How will we pay our mortgage? When will we find a job? How will we ever get on our feet again? How do we actually start over? How could this happen? How do I possibly “move on” after losing my child/spouse/parent? I’ve either experienced myself or witnessed the pain of some of these events through my friends. Where can I turn for peace?

When I was 21, I chose to serve a mission for The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. For 18 months, I dedicated my time and energy to serving the Lord and His Hungarian children. It was an incredible time of personal growth. I remember, as I struggled to learn the Hungarian language (which, let me assure you, is no easy task), I came across a scripture: Luke 8:50.  The phrase “Ne félj; csak higyj” stood out to me. “Fear not, believe only.” It was an easy phrase that I could memorize. That was encouraging. But more importantly, the simple message was so powerful to me. To many, it may seem trite to say “don’t fear, just believe.” To me, however, it sends a message of strength, comfort, and peace.

“Fear not: believe only.” This very powerful statement still runs through my mind often – many times a week. Fear and faith cannot coexist.  Just believe. I know my faith in the living Savior and Heavenly Father’s plan is solid. (Read a wonderful explanation of our Heavenly Father’s plan.) So when this seemingly simplistic or trite phrase goes through my mind, no matter the circumstance I’m facing — whether it be trivial or a serious concern about my children’s lives or the future — because my faith in my Savior and my Father in Heaven is so firm, it eliminates the fear and I can feel peace and confidence in the Lord.

Those same unanswerable questions still go through my mind. How could this happen?  What will we do? But because I am able to unwaveringly believe, I am also able to regain peace when I allow fear to creep in.  It may not solve all my problems, but I have found I am happier and more optimistic in my trials as I believe only.

 

Editor’s note: Thanks to Jeanette and her friend, Mic-Podar Alex, for the following translation of Jeanette’s essay into Hungarian

Hungarian Translation

Az elmúlt években rájöttem, hogy milyen sok minden van az életben, amitől félnünk kell. Természeti katasztrófák, háború, betegség, halál, fájdalom, a bizonytalanság csak úgy általanosságban, munkanélküliség, es kérdések, amire nincsenek világos válaszok, amik összezavarnak minket. Miből fogjuk kifizetni a lakás részleteket? Mikor fogunk munkát találni? Hogyan fogunk a lábunkra állni ismét? Hogyan tudunk újra kezdeni mindent?  Hogy történhet ez?  Hogyan tudok tovább lépni azután, hogy elveszítettem a gyermekemet, férjemet, szülőmet?  Mindezt vagy magam tapasztaltam vagy a barátaim fájdalmai által tapasztaltam. Hova fordulhatok békéért?

Amikor 21 éves voltam, úgy döntöttem, hogy szolgálok egy missziót az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának. 18 hónapig felajánlottam az időmet és az energiámat, hogy szolgálhassam az Uramat es a magyar gyermekeit. Ez rendkivüli időszak volt a személyes fejlődésem érdekében. Ahogy azzal küszködtem, hogy megtanuljam a magyar nyelvet (ami egyébkent biztosítalak benneteket nem egy könnyű dolog) megtaláltam egy idézetet a Bibliában. Lukács 8:50: Ne félj, csak higy. Ez nagyon megmaradt bennem.  Könnyű volt betanulnom ezt a verset, mert rövid és könnyen megjegyezhető volt. Ez bátorságot adott nekem. De még fontosabb volt az, hogy ez a kis egyszerű üzenet nagyon nagy hatással volt rám. Másoknak talán felszínes lenne azt mondani, hogy ne félj, csak higy, de nekem az egy üzenet az erőről, nyugalomrol, és a békéről.

Ne félj, csak higy. Ez az erővel teljes mondat sokszor eszembe jut, többször hetente.   A félelem és a hit nem létezhet együtt. Csak a hit. Tudom, hogy a hitem az élő Megváltómban és Mennyei Atyánk tervében erős. (Csodálatosan elmagyarázzak Mennyei Atyánk tervét itt: http://lds.org/ensign/2004/03/the-merciful-plan-of-the-great-creator?lang=eng )

Amikor ez a kis egyszerű idézet eszembe jut, nem számít, hogy milyen dolgoknak nézek elébe,  legyen az  valami apróság, vagy komoly aggodalom a gyermekeim életéről, vagy a jővő, nem számít, mert a hitem a Megváltómban es Mennyei Atyánkban nagyon erős és az elűzi a félelmet  és érezni tudom a békét és biztonságot az Úrban. Ugyanazok a megválaszolhatatlan kérdések átfutnak az agyamon. Hogy történhet ez? Mit fogunk csinálni? De azért mert én képes vagyok rendületlenül hinni, így képes vagyok visszanyerni a békét amikor rám tör a félelem. Nem fogja megoldani az összes problémámat, de mindenképpen boldogabb és optimistább vagyok a nehézségeimben, ha csak tovább hiszek.